Sol, vind och hav

Västkusten, räkor, vitt vin & svalkande vindar… Det blir inte mer somrigt än så! Den här gången har vi tagit oss till fisksoppan & musslorna på Grebys. Grebbestads pärla..

Text: Maria Roswall Foto Jacob Karström

Grebys - Inspiration My Home nr 3 2016

 

 

På Grebys är, förutom maten, miljön bara den värd att ta sig hit för. Att strosa runt bland ortens små butiker, ut på bryggan och höra måsarna skrik ger minst sagt sommarkänsla. Grebys är också ett riktigt trevligt hotell där rummen är personligt inredda med magnifik utsikt över hamnen. Som ni vet är vi stora fantaster utav Västkusten, klipporna, miljön och inte minst maten.

Grebys - Inspiration My Home nr 3 2016

Skaldjur i alla dess former är alltid trevligt och mer närproducerat än så här blir det knappast. Vi vill alltid ge er recepten på de rätter vi fotar och skriver om men här gick vi bet då kökschefen Rickard icke delar med sig utav hemligheten bakom fisksoppan.

– Receptet på vår fisksoppa ger jag aldrig ut. Folk kommer långväga hit för att äta den, så god är den, berättar Rickard stolt när han ställer ner den heta soppan på bordet framför oss.

Grebys - Inspiration My Home nr 3 2016

Vitvinskokta blåmusslor, 2 port.

INGREDIENSER
Blåmusslor: 1 nät
Fänkål: ¼ st
Vitlöksklyftor, krossade: 2 st
Röd chili: ½ st
Rapsolja: 1 msk
Vitt vin: 2 dl
Salt: 3 krm

1.Börja med att ansa bort eventuellt ”skägg” från musslorna som sitter i skarven på musslans ”insida”. Man tar bort det genom att skrapa med en liten skalkniv under rinnande vatten. Om musslorna öppnat sig så testar du att knacka några gånger på skalet, stänger dom sig inte när du gör detta så kan dom vara dåliga och måste då slängas. Även spruckna musslor skall kasseras. Lägg sedan musslorna åt sidan så länge medans du förbereder resten av ingredienserna.
2. Finhacka chili, fänkål och vitlök.
3. Värm en kastrull med oljan i, när oljan är varm tillsätter du grönsakerna och låter dessa fräsa en stund.
4. Tillsätt sedan musslorna, slå på vinet och lägg på ett lock så musslorna ångkokas.
5. När alla musslorna öppnat sig så rör om lite bland musslorna så att de får den goda skyn i sig.
6. Ta ur musslorna ur kastrullen.
7. Om någon enstaka mussla inte öppnar sig så släng denna då den kan vara dålig.

Grebys - Inspiration My Home nr 3 2016

Aioli & Saffransaioli

INGREDIENSER:
Äggula: 2 st
Vitvinsvinäger: ½ msk
Kallpressad rapsolja: 3 dl
Dijonsenap: 1 1/2 tsk
Vitlöksklyftor, finrivna: 2 st
Saffran: 0,5 gram*
Salt
Vitpeppar
Citronsaft

*Givetvis blandar du inte ner saffranen om du inte vill

1. Det är viktigt att alla ingredienser har ungefär samma temperatur så ta ut äggen ur kylen i god tid innan tillberedning. Använd helst stålvisp och en rundbottnad skål som står stadigt på bänken. Börja med att blanda äggulorna med vitvinsvinägern & dijonsenapen.
2.Tillsätt oljan, först droppvis tills blandningen börjar tjockna, sedan i en fin tunn stråle. Vispa bestämt och konstant under tiden du tillsätter oljan.
3. Tillsätt vitlök & saffran. Smaka av med salt, finmalen vitpeppar & citronjuice efter smak.
4. Om du upplever att aiolen är aningen tjock i konstistensen kan du tillsätta någon droppe vatten för att uppnå perfekt konsistens.

Löjromstoast, 2 port

INGREDIENSER
Kalixlöjrom: 100 gram
Vitt toastbröd
Smör: 1 msk
Salt: ½ krm
Gräslök: 1 liten knippe
Rödlök: ½ st
Gräddfil: 1 dl

1.Om ni köper löjrom från kalix är den oftast fast nog men annars kan ni behöva hänga löjromen ien finmaskig sil eller i ett kaffefilter i några timmar så att överflödig vätska rinner av och löjromen blir fast och fin.
2. Stansa brödet med en stansring eller ett glas i passande storlek.
3. Finhacka gräslök och rödlök.
4. Stek brödet i smör på båda sidorna och salta brödet lätt.
5. Ta en sked, doppa den i vatten och gör ett ägg av löjromen. Lägg löjromen på det smörstekta brödet, servera med gräslök, rödlök & gräddfil.

Grebys - Inspiration My Home nr 3 2016

Torskrygg med färskpotatis, brynt citronsmör, handskalade räkor & färskriven pepparrot.

INGREDIENSER
400 gr färsk torskrygg
Färskpotatis
Färska räkor
Pepparrot
Gräslök: 1 litet knippe
Smör
Citron
Salt
Dill

1. Koka färskpotatisen i vatten, salt & dill.
2. Sätt ugnen på 150 grader.
3. Skala räkorna och lägg i en skål vid sidan.
4. Portionera torskryggen i två lika delar. Salta rikligt runt, lägg i en ugnsform och ringla lite matolja över. Sätt in i mitten av ugnen.
5. Bryn smöret tills det får en lite nötig smak & gyllenbrun färg, pressa i citronen i smöret. Ta av från värmen.
6. Finhacka gräslöken.
7. Öppna ugnen och ös torsken med lite brynt citronsmör.
8. För att få en så perfekt torsk som möjligt tillagar man den till en innertemperatur på 47 grader. Använd en termometer för bästa resultat.
9. Precis när fisken är klar river ni pepparroten fint, snåla inte med pepparroten. Drygt ½ dl per person är lagom.
10. Värm på det brynta smöret lite.
11. Dags att lägga upp: placera potatis, räkor & pepparrot prydligt på tallriken. Ovanpå detta så lägger du torskryggen, häll över det brynta citronsmöret & strö lite gräslök över.
12. Smaklig måltid!